Om te wandelen heb je geen speciale outfit nodig, het kan met comfortabele vrijetijdskledij. Maar toch willen wij de informatie hieronder delen omdat het jullie wandelplezier kan verhogen. 

WANDELSCHOENEN

Goede wandelschoenen zijn zeer belangrijk. De juiste maat en een goede pasvorm maken wandelen niet alleen leuker, maar ze dragen ook bij aan een kwalitatief betere wandeltraining. Wandelschoenen moeten de perfecte ondersteuning geven aan de voeten. Wandelschoenen kies je in functie van het doel: ga je dagelijks of maar sporadisch wandelen, op welk terrein stap je meestal (vlak, heuvelachtig, verhard, onverhard…), moeten je schoenen waterdicht zijn, … Hou verder ook rekening met je gewicht of ga je stappen met een zware bepakking? En verkies je een laag of hoog model?

In wandelschoenen spreekt men van categorieën, wij gaan hier enkel in op:

Categorie A 

Deze wandelschoenen zijn geschikt om te wandelen op vlakke wegen en bospaden, ze kunnen ook uitstekend als vrijetijdsschoenen gebruikt worden. Deze schoenen zijn over het algemeen erg licht en hebben een soepele zool. De schoenen bieden wel minder bescherming aan de enkel (laag model).

Categorie A/B 

Deze wandelschoenen zijn licht, hebben een vrij soepele zool en hebben meestal een halfhoge schacht waardoor ze een goede steun bieden aan de enkel. Ze zijn ideaal voor dagwandelingen op een vlak of heuvelachtig terrein met lichte bepakking. Met deze schoenen kunnen wij zeker eens een terril op. 

Categorie B

Deze wandelschoenen zijn trekkingschoenen. De schoenen bieden een goede steun aan de enkel en ook de zolen zijn stijver. Ze zijn vooral geschikt voor (meerdaagse) tochten door een heuvelachtig gebied of in het middelgebergte. Ook aan te raden als je met zwaardere bepakking stapt.Wanneer je vaker op keien of grove kiezelpaden loopt, zit een B-zool iets comfortabeler dan een A-zool.

Advies bij het aanschaffen

Kies bij voorkeur een degelijke wandelschoen, voldoende stevigheid, geen fitnesschoenen.

De tenen moeten voorin de schoen goed kunnen bewegen. Als je op je tenen staat mag je niets voelen aan je tenen.

Draag wandelsokken als je schoenen gaat passen.

Pas beide schoenen, bij voorkeur in de namiddag als je voeten wat uitgezet zijn.

Een goede wandelschoen moet kunnen ademen.

Een degelijke wandelschoen beschikt over een goed profiel, dit voorkomt uitglijden.

Je kan ook altijd advies inwinnen bij een speciaalzaak door o.a. een voetanalyse te laten doen.

Wandelschoenen goed aandoen heeft ook een miskend kneepje: zet je voet in de schoen (met losse veters) op een stoel of verhoog, maar dan zo dat je hiel schuin naar beneden gericht is en je tenen schuin naar boven. Hierdoor zakt je voet met zijn hiel tegen het achterste van je schoen en trek je in deze positie de veters aan. Op die manier zullen de tenen nooit tegen de neus opdrukken, voorkom je blauwe nagels en zit je voet strak (achteraan) in de schoen. 

Deze techniek is van zeer groot belang in de bergen, wanneer het bergafwaarts gaat. Wanneer het hoge schoenen betreft, trekt je de veters halverwege de schoenhoogte strak aan en iets minder strak bovenaan de schoen. Zo zit je voet vast en hebben je enkels toch nog wat speelruimte.

Tot slot, heb aandacht voor de lussen van je veters bij wandelschoenen met haken. Maak ze zo klein als mogelijk. Grote lussen kunnen haken in de schoenhaak van je andere voet met een ernstige val tot gevolg.

WANDELSOKKEN

Goede wandelsokken moeten een goede pasvorm hebben en bij voorkeur naadloos zijn. Deze voeren transpiratievocht af en voorkomen wrijving, blaarvorming. Hoe droger de voeten, hoe minder kans op blaren. De sokken zijn bij voorkeur gemaakt van een elastisch kunstvezel of merino-wol zodat het vocht door de sok goed wordt doorgelaten. Katoenen sokken zijn minder geschikt omdat deze vocht voornamelijk opnemen, vasthouden of niet doorvoeren naar de buitenlaag. Meestal worden verschillende vezels gecombineerd en heel wat wandelsokken hebben ook een pasvorm voor de linker- en rechtervoet. Ook is het handig langere sokken te dragen bij hogere wandelschoenen zodat er zeker geen wrijving is.

WANDELKLEDIJ

Belangrijkste eigenschappen: laat voldoende bewegingsruimte toe, is ademend, laat afvoer van transpiratie toe. Een regenjas is hier op zijn plaats.

WANDELSTOKKEN 

Wandelstokken of trekkingstokken worden vaak geassocieerd met de oudere wandelaars of met de actieve medemens die wat slecht ter been is. En hoewel de wandelstokken wellicht meer gebruikt worden door een wat ouder publiek, is de associatie een wat oppervlakkige. Het gebruik van wandelstokken biedt namelijk zeer veel voordelen, ook voor de jonge bergwandelaars onder ons.

Voordelen gebruik wandelstokken

De last wordt als het ware niet alleen door rug en knieën opgevangen maar ook nog door twee extra wandelstokken. Juist dit beetje extra ondersteuning is vaak net genoeg om de overbelasting te beperken.

Vergoten veiligheid door meer balans
Met het gebruik van wandelstokken creëer je twee extra contactpunten met de ondergrond. Meer contactpunten betekent eenvoudigweg meer stabiliteit en meer stabiliteit draagt bij aan een hogere veiligheid. Deze extra stabiliteit kan je bijvoorbeeld goed gebruiken als je een omgevallen boom over moet klimmen of wanneer je een moeilijke passage op een steile bergwand tegenkomt. Ook bij bergafwaarts lopen bieden de wandelstokken extra stabiliteit en voorkomen ze bovendien dat de knieën alle krachten moeten opvangen. Hoewel de genoemde voordelen voor de hand liggen, valt of staat het voordeel bij het juist gebruiken van de wandelstokken. Voorwaarde van een juist gebruik is de juiste lengtemaat.

Wat is de juiste wandelstoklengte?

De juiste stoklengte bepaal je door recht te gaan staan en je arm in een hoek van negentig graden te houden. De afstand van de grond tot je hand is de juiste lengte. De meeste trekkingstokken hebben een verstelbare lengte van 110 tot 140 cm, afstelling dus geen probleem! Bijkomstig voordeel van het op lengte maken van de stokken is dat je in de bergen de lengte kan aanpassen aan wat je doet. Bij het afdalen maak je de stok wat langer en bij het stijgen juist wat korter.

Soorten trekkingstokken

Nu de voordelen duidelijk zijn rijst de vraag: “Welke wandelstokken zijn het meest geschikt voor mij? ” Trekking- of wandelstokken om mee te lopen zijn er in twee verschillende types: trekkingstokken en nordic walking stokken. Nordic walking vereist een speciale looptechniek met daarbij specifieke stokken. Voor ons zijn de reguliere wandelstokken van toepassing.